Foguet, Francesc; Gassol, Olívia (cur.), L’humor constructiu. Vindicació de La Colla de Sabadell: Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2020. 224 p. Biblioteca Serra d’Or, 513.

La Colla de Sabadell fou un dels projectes culturals i literaris més irreverents, iconoclastes i innovadors apareguts en les lletres catalanes de la dècada de 1920. Militants de l’humor provocatiu i de les facècies més increïbles, els membres de La Colla –especialment Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols– apostaven per bastir una cultura nacional, moderna i cosmopolita que contribuís a articular i modernitzar un país que, en la primera postguerra europea, vivia un altre dels períodes crítics de la seva atzarosa i soferta existència.

Aquest volum vindica i ressitua el paper del col·lectiu sabadellenc en el context de les lletres catalanes contemporànies, analitza amb una mirada nova el projecte cultural que abanderà, aprofundeix en el seu nucli més actiu i fa una relectura de l’obra creativa des d’interpretacions inèdites. El llegat de La Colla és un referent fascinant per als projectes –d’ara o demà– que aspirin a renovar a fons la vida política i cultural.

«Les intervencions recollides en aquest volum permeten conèixer amb més profunditat i detall l’actuació i l’obra de La Colla de Sabadell, tot trencant molts dels tòpics i els mites que s’arrossegaven fins ara per ignorància, excés de zel o mala fe. Les rocambolesques primeres actuacions públiques del grup i el seu humor anticonvencional i sorprenent, generadors de polèmiques estridents, han entelat de vegades la solidesa dels pilars que començaven a pujar el nucli del grup —Oliver, Trabal i Obiols— i l’aspiració que compartien amb els corrents més dinàmics de les lletres coetànies de fer possible la modernització i l’homologació de la literatura i la cultura catalanes amb les europees de més prestigi.

Al mateix temps, els diversos caires amb què s’esguarda l’obra i l’actuació de La Colla revelen quatre necessitats urgents, si més no, en el nostre present i futur més immediat. En primer lloc, l’articulació de projectes de modernització cultural i política, ambiciosos i oberts, fonamentats en la democràcia i la llibertat reals, tan agredides en aquests darrers temps. En segon lloc, la revitalització de la «crítica activa» com a actitud intel·lectual, una responsabilitat imprescindible per evitar vendre’s per un plat de llenties o caure en la desídia o el conformisme. En tercer lloc, la persistència a mantenir en tensió l’àmbit de la cultura i el del poder, des d’un esperit revulsiu i contestatari, ineludible perquè la classe política o dirigent, on hi ha molts pocavergonyes, no es pensi que pot actuar amb tota impunitat. I, finalment, la urgència de donar a conèixer l’obra —literària, periodística, epistolar, etc.— dels tres membres de la Colla, especialment d’Obiols.

Confiem que aquest volum consagrat a La Colla de Sabadell serveixi com a punt d’inflexió perquè, com més va més, la seva actuació, els seus membres i l’obra literària que ens han llegat siguin més coneguts i valorats. Al cap i a la fi, la iconoclàstia que caracteritzava el Grup de la Mirada esdevenia únicament la punta de l’iceberg de la voluntat d’incidir en la societat per mitjà de la literatura i la cultura, i, en temps difícils, l’obstinació a mantenir la continuïtat cultural i la lluita per valors democràtics elementals que, adés i ara, han estat vulnerats pels qui practiquen la violència, el menyspreu i l’insult imperials. Comptat i debatut, amb les paraules com a armes, els de La Colla de Sabadell van intentar construir, sense abandonar l’humor i la ironia, un país molt millor. Només per això ja valdria la pena de vindicar-los.»

(De la “Presentació”)

 

Sumari

Presentació
Francesc Foguet i Olívia Gassol

El Grup de Sabadell, entre el localisme i l’avantguarda
Joaquim Sala-Sanahuja

Colla contra colla: polèmiques fundacionals del Grup de Sabadell
Marc Comadran

De Joan Oliver a Pere Quart. Gènesi i consolidació d’un escriptor inconformista i rebel
Anton Carbonell

Francesc Trabal, l’aprenentatge del vals
Magí Sunyer

Mite i reconstrucció d’Armand Obiols
Pep Sanz

Armand Obiols i la Revista de Catalunya: de la guerra a l’exili
Maria Campillo

De Lil·liput a l’Àfrica tenebrosa. Joan Oliver, una poètica de la coherència
Antoni Isarch

L’impacte del cinema en l’obra de Francesc Trabal
Teresa Iribarren

Armand Obiols: articulisme i pensament polític
Aïda Ayats

Actualitat i pervivència. Enderrocar per construir
Antoni Dalmases

 

Enllaços

Col·lectiu Pere Quart
https://collectiuperequart.wordpress.com/

Publicacions de l’Abadia de Montserrat
http://www.pamsa.com/pamsa/inici.html 

Simposi La Colla de Sabadell
https://filcat.uab.cat/simposi-la-colla-de-sabadell/