Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat

El simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat vol ser un espai de trobada, de reflexió i de debat en positiu entre els professors de tots dos àmbits educatius per intercanviar opinions, establir ponts de diàleg i discutir estratègies d’aprenentatge. Aspira a contribuir també a l’acostament entre la secundària i la universitat (i viceversa), a fi d’afrontar de manera conjunta els grans reptes que tenim al davant.

II Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat

Quin futur volem? Perspectives i propostes
Institut d’Estudis Catalans, 11 d’octubre de 2013

En el simposi es va reflexionar sobre tres grans eixos: la comparació de legislacions estatals sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura, la proposta de currículums educatius de països propers que serveixin de referència, i el suggeriment de paradigmes metodològics docents tant en llengua com en literatura.

quin-futur-volem

Pàgina web del II Simposi

Programa del II Simposi en PDF

Notícia del II Simposi a la pàgina web del departament

“No posem mai d’exemple un vers dolent” (Crònica del simposi de Laura Creixell i Josep Ordines a Núvol)

 

Videoteca de l’Institut d’Estudis Catalans

simposi-ensenyament_video1 PART I – Inauguració del simposi i conferència inaugural a càrrec de Narcís Comadira: «Que escampi el seu perfum! La llengua com a jardí de delícies»
simposi-ensenyament_video2 PART II – Debat i ponències: «Aspectes jurídics de l’ordenació curricular de la llengua i la literatura», d’Eva Pons; «El currículum de literatura. Del batxillerat a la universitat», de Jaume Aulet i Pere Martí. Modera: Josep Camps
simposi-ensenyament_video3 PART III – Presentació de la Coordinadora d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana, a càrrec d’Albert Soler
simposi-ensenyament_video4 PART IV – PART IV – Ponències de Gràcia Jiménez i de Montserrat Vilà i Xavier Fontich
simposi-ensenyament_video5 PART V – Taula rodona: «Quin futur tenim a Europa?», amb Albert Bastardas (UB), Rosa Calafat (UIB), Antoni Dalmases (Institut Pau Vila de Sabadell), Damià Pons (UIB, IEC), Miquel Àngel Pradilla (URV, IEC). Modera: Josep Martines (UA, IEC)
   
simposi-ensenyament_video6 PART VI – Conferència de Josep M. Terricabras: «Diguem el nom sense cap por»

 

I Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat

Com i què hem d’ensenyar a les aules del segle XXI
Institut d’Estudis Catalans, 14 d’octubre de 2009
com-que-ensenyarLa situació de la llengua i de la literatura catalanes, en ple segle XXI, és molt intricada i complexa, però això no ens ha de fer perdre la iniciativa ni ens ha d’abocar a la inacció autocomplaent, a la crítica estèril o a l’escepticisme paralitzant, sinó tot al contrari: ens obliga a multiplicar l’enginy i a redoblar els esforços. Si més no, per pensar, reflexionar i debatre —en termes crítics, però sobretot pragmàtics i constructius— sobre la nostra feina des de totes les perspectives possibles. Ens convé, en aquest sentit, conèixer experiències viables en l’ensenyament de la llengua i la literatura, i escoltar la veu dels qui tenen una trajectòria dilatada i encomiable en el gremi.

 

Pàgina web del Simposi

Programa del I Simposi en PDF

Notícia de la inauguració del I Simposi a la pàgina web de l’IEC

“Una hora de silenci” (Article de Ramon Solsona a L’Avui)

 

Actes del Simposi al portal de publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans

Inauguració
  • Pòrtic (Daniel Casals, Francesc Foguet)
  • Agraïments
  • Benvinguda (Teresa Cabré, Francesc Danés, Oriol Izquierdo, Joan Martí i Castell, Xavier Villalba)
Conferència inaugural
Ponències
Taules rodones
Projectes i experiències a l’aula
Cloenda