Tocats de literatura 2023

Amb el propòsit de potenciar l’interès per la literatura catalana entre l’alumnat de Batxillerat i enfortir els vincles entre el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professorat de secundària, us oferim, conjuntament amb el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l’Educació, la possibilitat de participar en la Jornada Tocats de literatura, que es desenvoluparà a la Facultat de Filosofia i Lletres dimecres 3 de maig de 2023, de 9.15 a 14 h.

La jornada està adreçada a estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat.

A TRACES podeu trobar un camí guiat sobre l’escriptora Sílvia Soler, que pronunciarà la conferència plenària: Cerca guiada sobre Sílvia Soler →

Sol·licitud de places

PROGRAMA

  • 09.15h Recepció
  • 09.30h Conferència a càrrec de Sílvia Soler (escriptora): “La casa verda”.

Quan era petita -tan petita que no me’n recordo, ho sé perquè m’ho han explicat-, si les coses no rutllaven com jo volia, la meva fugida sempre era la fantasia.

Si la meva mare em renyava, jo li deia, amb to amenaçant o insolent: “Me’n vaig a veure a la mare de la casa verda”. Si algun dels meus germans em feia enfadar, igualment, els advertia: “Me’n vaig a la casa verda”.

Ningú sabia a què em referia. És de suposar que la meva imaginació havia creat una casa verda, que era una alternativa a la meva vida real. Una casa on s’hi estava millor que a la meva, amb una mare que no renyava i uns germans que no em molestaven.

Crec que aquest és l’origen de la meva vocació d’escriptora: fabular, crear mons alternatius on jo pugui fer que hi passin coses i puc imaginar personatges que estiguin al servei de la meva creativitat.

A partir d’aquí, miraré d’explicar als nois i noies la felicitat que els pot proporcionar la literatura: llegir i escriure, no sabria quin plaer triar.

  • 10.30h Pausa
  • 11.00h Primer bloc de tallers
  • 12.30h Segon bloc de tallers
  • 14.00h Finalització dels tallers

Proposta de tallers dels quals l’alumnat participant haurà de triar un per a cada bloc

Taller “El guió televisiu, una nova narrativa”, a càrrec de Gisela Pou

La cultura oral va donar pas a la cultura escrita i ara la cultura escrita deixa pas a la cultura de la imatge que se sustenta tant en l’oralitat com en l’escriptura.

Actualment, les millors sèries de televisió formen part de l’imaginari col·lectiu. L’existència d’una sèrie és possible perquè un escriptor –guionista- ho fa possible. El guió televisiu, una nova narrativa, pretén donar les nocions bàsiques sobre el món del guionatge, un món que s’alimenta de referents literaris, de l’actualitat, i també de les vivències i la mirada de l’escriptor sobre el món en el qual viu.

El taller exposarà els passos del procés creatiu: des de la creació de personatges fins a l’estructura del capítol. També hi haurà una part pràctica on l’alumne crearà la seva pròpia sèrie. Des de la tria del tema a tractar, la definició del protagonista, el conflicte inicial com a motor de la història i els girs argumentals necessaris per crear tensió narrativa.

El món és ple d’històries! Només cal descobrir-les i aprendre a explicar-les adequadament.

Taller “La literatura als cartells publicitaris”, a càrrec de Jaume Aulet.

La llengua és un element essencial de la nostra vida quotidiana. I la literatura, encara que no ens ho sembli, també. Moltes vegades la tenim al davant dels nostres ulls i ens passa del tot desapercebuda. Per què? Perquè no som lectors, no tenim l’hàbit de la lectura. I així ens van les coses! Ens engatussen a tot arreu!

En aquest taller farem una anàlisi dels textos que llegim en els cartells publicitaris o informatius. D’aquesta manera, quan hi passem pel davant, ens girarem i ens

preguntarem “però què punyeta hi diu, aquí”. Són casos que van des del “No surti d’aquesta oficina sense la seva sanvitxera”, en un caixer de La Caixa, al de “Liquidació total de dóna a l’interior” a l’entrada d’una botiga de moda. Sempre a partir d’exemples reals.

Una part del taller consistirà també en la pràctica de redactar correctament textos d’aquestes característiques i per millorar-ne el redactat mitjançant recursos literaris

Taller “La cosa de la glosa”, a càrrec de Martí Ruiz

Glosar és el terme que fem servir per denominar una pràctica que consisteix a cantar versos que s’improvisen al moment mateix d’interpretar-los a partir d’un patró mètric i de rima sobre una determinada melodia. El glosat o la cançó amb text improvisat no és un fet aïllat del nostre país. Moltes cultures del món comparteixen aquesta pràctica. En alguns indrets gaudeix d’un alt reconeixement de tota la societat i els seus actors hi tenen un lloc destacat. T’hi atreveixes?

Taller “El repte literari i musical al rap. Habilitats, recursos i praxi”, a càrrec d’Alba Martínez

Fins fa poc, el rap era considerat sovint un gènere -tant musical com literàriament- menor. L’objectiu de la sessió és desmuntar aquest mite: som davant d’un gènere poètic com qualsevol altre, que, com a tal, és l’art d’expressar, en paraules, el contingut espiritual propi mitjançant mots disposats segons la mètrica, però que a més incorpora el repte creatiu majúscul de fer-ho sobre una instrumental.
Discutirem breument sobre recursos fonètics, mètrics, literaris i sobre la seva inserció en l’element fonamental del rap: el beat. I assajarem la creació d’una estrofa i la seva interpretació per constatar que la hipòtesi que volem desmuntar és falsa: el rap no és fàcil, i pot ser i és ric i ample.

Informació inscripcions

Data: 3 de maig de 2023
Horari: de 9’15h fins a 14h
Lloc: La recepció, benvinguda i la sessió plenària es faran a l’Auditori de la Facultat de Lletres.

Places limitades: 120 estudiants. S’assignaran les places per ordre de sol·licitud, tenint en compte l’aprofitament màxim de l’aforament de l’activitat.

Preu: 3 euros per alumne/a

Només es farà la devolució dels imports abonats pels centres quan aquests comuniquin la seva baixa de l’activitat amb una antelació mínima de 3 setmanes o quan l’activitat s’anul·li per part de la UAB.

Sol·licitud de places