Institució de les Lletres Catalanes. La història d’un repte
1937-1987-2017

Maria Campillo, professora del departament i historiadora de la literatura, ha participat en el documental que commemora els 80 anys de la Institució de les Lletres Catalanes.

Creada el 1937, en plena guerra, la Institució va ser refundada el 1987 a petició sobretot de les associacions d’escriptors del país, tot i que la proposta venia de deu anys abans, des del Congrés de Cultura Catalana.

Aquest mes d’octubre, al Palau Robert de Barcelona, s’ha commemorat aquest doble aniversari, que arriba en un dels moments més complicats de l’entitat: la intervenció dels comptes pel govern espanyol, que han deixat el pressupost a zero. El lema de l’acte era ‘Cultura contra barbàrie’. 

El documental

Arran d’aquesta celebració es va estrenar un documental sobre la seva història des de la seva creació, l’any 1937, fins ara passant pel restabliment democràtic de l’any 1987. En l’acte de celebració en van oferir un resum. Ara el podem veure sencer. Les diferents veus, com el director de la represa, Oriol Pi de Cabanyes, la directora actual, Laura Borràs, i el que va ser director i degà, Francesc Parcerisas, es complementen amb imatges de la Institució en època republicana i dels seus membres reunits al Palau Robert, seu de la conselleria de Cultura l’any 1937.

Maria Campillo hi analitza les circumstàncies i els esdeveniments que envolten la creació de la institució:  el seu objectiu era la difusió cultural, precisament dins del context de la guerra, englobant sensibilitats, generacions i models estètics molts diferents, i amb la participació no només d’escriptors, sinó també de filòlegs, filòsofs, historiadors…

La Institució

Actualment, la Institució desenvolupa programes del foment de la literatura catalana arreu del domini lingüístic i s’ha convertit en una de les entitats més respectades del país, precisament, per aquesta defensa de l’actuació en el conjunt dels Països Catalans, que sempre ha existit des dels orígens però que s’ha incrementat en els darrers temps. Sota la direcció de Laura Borràs, ha multiplicat la seva visibilitat i ha consolidat els programes impulsats fins al moment, a més d’obrir-ne de nous.