Constel·lació tasiana. Contextos i relacions
II Seminari Rafael Tasis
Institut d’Estudis Catalans, Sala Nicolau d’Olwer, 9 de març de 2018

Cartell en PDF  |  Díptic en PDF

El Seminari Rafael Tasis vol ser un punt de trobada periòdica entre investigadors literaris d’arreu dels Països Catalans que, d’una banda, aprofundeixi en l’obra d’aquest escriptor barceloní i dels seus coetanis i, de l’altra, abordi els eixos d’interès de la seva trajectòria intel·lectual.

L’organització d’aquest seminari permet de dinamitzar el Fons Rafael Tasis i Marca dipositat a la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona per donació de Rafael Tasis i Ferrer, i també recuperar una figura important en la represa de la literatura catalana de postguerra.

La segona edició del Seminari Rafael Tasis es proposa abordar la «constel·lació» de l’escriptor barceloní, tot aprofundint en el context polític, cultural i literari, en les relacions que va mantenir i en alguns dels seus coetanis.

Les intervencions en el seminari seran publicades, en coedició entre la Societat Catalana de Llengua i Literatura i la Universitat Autònoma de Barcelona, en la col·lecció «Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura».

Programa

10.00
Presentació del Simposi

10.30
Cultura i política a Catalunya (1920-1960). Entre el somni de la construcció i la realitat de la destrucció / Carles Santacana

11.30 
Pausa

12.00
Situació de Rafael Tasis en la literatura catalana del segle xx / Josep Camps

12.30
El «cànon» de Rafael Tasis / Jordi Malé

15.00
L’amistat de Rafael Tasis i Domènec Guansé: la lluita de dos crítics entre la República i el franquisme / Montserrat Corretger 

15.20
Rafael Tasis i Josep Maria Poblet: (re)construir el país des de la literatura i el compromís polític / Jaume Ferrer

15.40
Rafael Tasis, crític i confident literari d’Odó Hurtado / Francesc Foguet

Pausa

16.20
Riera Llorca i la seva relació epistolar amb Rafael Tasis / Josep Ferrer i Joan Pujadas

16.40
Rafael Tasis i Albert Manent, dues generacions amb semblances: tastaolletes, activistes i homes pont amb l’exili català / Jordi Manent

17.00
Debat

17.30
Cloenda

Coordinació del simposi

Montserrat Bacardí i Francesc Foguet 

Organitzadors

Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans i Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània de la UAB.

Col·laboradors

Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona i Departament de Filologia Catalana de la UAB