feve-temps-diva-tants-verbs
La professora de la UAB Mar Massanell i Messalles ha estat guardonada amb el Premi Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans per l’obra «Feve temps que no diva tants verbs!». Manteniment i transformació de paradigmes verbals en el català nord-occidental del tombant de segle (2012), publicada com a número 176 de la col·lecció «Textos i Estudis de Cultura Catalana» de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

El lliurament d’aquest premi ha tingut lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans el dijous 21 d’abril de 2016 a les 18 hores.
Notícia del lliurament del premi a la pàgina web de l’IEC

En el llibre «Feve temps que no diva tants verbs!», Massanell analitza el procés d’introducció, en un dialecte conservador com és el català nord-occidental, de característiques lingüístiques innovadores generades en el català central. En els diversos capítols que l’integren, s’incideix en l’acceleració d’aquest procés històric a partir del retorn de la democràcia a l’Estat Espanyol i de la posada en marxa a la Comunitat Autònoma de Catalunya d’una política lingüística basada en la difusió, a través del sistema educatiu i dels mitjans de comunicació de massa, d’un model de llengua estàndard que reposa principalment en les característiques del català central. Com a resultat de l’anàlisi d’un corpus d’enquestes recollides sobre el terreny, l’autora estableix diferents àrees, dins del català nord-occidental, en funció de la rapidesa amb què s’hi produeix el procés d’adopció de les formes innovadores procedents del català central, i assenyala diversos factors extralingüístics que afavoreixen o dificulten aquest procés de canvi lingüístic.
mar-massanellMar Massanell i Messalles (Vilafranca del Penedès, 1970) és especialista en gramàtica històrica i dialectologia. És doctora per la UAB, membre del Centre de Lingüística Teòrica i professora del Departament de Filologia Catalana d’aquesta universitat des de l’any 1999. Anteriorment havia estat professora de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Barcelona. Ha publicat diversos articles en revistes científiques i és autora del llibre Permeabilitat del català nord-occidental a l’estàndard mediàtic i educatiu: el cas de l’Alt Urgell (2011), editat per l’Institut d’Estudis Catalans. Acaba de publicar, juntament amb Joan Veny, l’obra Dialectologia catalana. Aproximació pràctica als parlars catalans (2015).
 

L’institut d’Estudis Catalans lliura els Premis Sant Jordi 2016

premis-sant-jordi_2016_iec

La lingüista Mar Massanell ha estat reconeguda amb el Premi Prat de la Riba de l’IEC en un acte presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Massanell, encarregada de parlar en nom de tots els guardonats, ha agraït uns premis que són «un estímul per a seguir treballant», especialment «en aquesta època en què vivim, en la qual els investigadors joves han de marxar fora de Catalunya, i els no tan joves es perpetuen en contractes precaris»