La rivalitat entre B. Atxaga i R.Saizarbitoria sota la llum de la teoria de P. Bourdieu.
Un conflicte estructural dins el camp literari basc.

El Festival de Literatura Basca Literaldia us convida a una tertúlia literària virtual amb l’escriptor Ur Apaletegi, per parlar sobre la competència entre Bernardo Atxaga i Ramon Saizarbitoria.

Data: 6 de maig, de 12 h a 14 h.
Llengua: castellà
Enllaç per accedir-hi: https://labur.eus/Uu4gr

Bernardo Atxaga i Ramon Saizarbitoria són les dues figures més importants de la literatura basca contemporània, tot i que en la seva internacionalització han rebut un acolliment molt diferent. A l’ombra i sota la projecció internacional aconseguida per Atxaga, el prestigi literari entre els lectors bascos de Saizarbitoria ha crescut de mica en mica fins a fer trontollar el predomini d’Atxaga. La competència entre els dos autors s’ha allargat durant les darreres quatre dècades i ha tingut una influència determinant en la conformació i consolidació del camp literari basc. No obstant, la competició entre ells ha sigut, en gran mesura, una lluita implícita: les obres d’un són, sovint, claus per descodificar les de l’altre, i viceversa, perquè a l’hora d’escriure els dos autors es basen en concepcions incompatibles de la literatura basca. A la conferència es tractaran exemples concrets per mostrar aquesta lluita implícita dins el text.

Sobre el conferenciant


Ur Apalategi
(Paris, 1972) és professor catedratic d’estudis bascos a la Universitat de Pau i d’Aturri, i membre del laboratori d’investigació IKER-UMR5478 (CNRS-UPPA-Bordeaux Montaigne). Expert en literatura basca contemporànea i en sociologia de la literatura, és autor del llibre La naissance de l’écrivain basque (Paris, l’Harmattan, 2000) que deriva de la seva tesi sobre B. Atxaga, així també de L’autre écrivain basque (Paris, L’Harmattan, 2013), un treball centrat en la figura de R. Saizarbitoria. Al 2001 crea la secció ‘Crítica literària’ de l’editorial Utriusque Vasconiae. Com a escriptor de ficció és autor de dues novel·les i de l’obra Fikzioaren izterrak (La otra vida) que al 2011 va rebre el premi Euskadi de Literatura. Ha rebut dues vegades al premi Beterri que donen els lectors.