Guerra y teatro en el siglo XXI
2º Simposio Internacional de teatro contemporáneo en Latinoamérica y Europa

Casa Amèrica Catalunya, Barcelona, 25 de octubre de 2023

Cartell en PDF

Casa Amèrica Catalunya acull el 2n Simposi Internacional de Teatre Contemporani a Llatinoamèrica i Europa, organitzat per la Red Internacional de Investigadores Teatrales Latinoamericanos y Europeos (RIITLE). El simposi focalitza la seva atenció en dramatúrgies i espectacles del segle XXI que han tractat la temàtica de la guerra. En el decurs d’un total de 12 ponències, diversos investigadors i investigadores de realitats escèniques diferents aborden com el teatre contemporani ha reaccionat davant els conflictes bèl·lics més recents i la seva repercussió en la societat.

El simposi també es pot seguir a través d’aquests enllaços a Youtube i Facebook Live de Casa Amèrica Catalunya.

Les intervencions dels investigadors i investigadores de Llatinoamèrica i Europa propiciaran debats a partir de recerques al voltant del binomi guerra i teatre i els referents teòrics en què les fonamenten. Un dels propòsits de la iniciativa que desemboca en el simposi és construir un pont de diàleg i intercanvi intercontinental per contrastar dramatúrgies i realitats teatrals, culturals i polítiques amb l’objectiu de conèixer-les millor i contribuir d’aquesta manera a la seva difusió.

En l’anàlisi sobre com les escenes llatinoamericanes i europees han abordat el fenomen de la guerra en els seus textos i muntatges, un dels interessos centrals és comprovar les seves similituds i les seves diferències, les estètiques teatrals de cada realitat escènica i la manera com es vinculen amb la dimensió política de les arts escèniques.

El simposi es clou amb una lectura dramatitzada coordinada per Ernesto Barraza, director d’Arts Escèniques de la Universidad Científica del Sur (Perú), i Irene Salza, màster en Teatre Social i Comunitari a la Universitat de Torí (Itàlia), tots dos doctors en Estudis Teatrals per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Programa

10.00 h Presentación del simposio / Francesc Foguet y Sandra María Ortega

Modera: Esther Lázaro

10.20 h Emociones de guerra pero en el teatro: la libertad de los espectadores. Un caso / Luis Emilio Abraham (Argentina)
10.40 h Las guerras contemporáneas en la dramaturgia catalana del siglo XXI / Francesc Foguet (Catalunya)
11.00 h 50 años (2023), de Marcelo Leonart: guerra y memoria desde la urgencia del presente / Tania Faúndez (Chile)
11.20 h Poéticas de la ausencia y el desarraigo: memoria, guerra y migración en el teatro colombiano / Sandra María Ortega (Colombia)
11.40 h Debate
12.00 h Pausa

Modera: Ernesto Barraza 

12.20 h Po-éticas de la guerra en el teatro de Matéi Visniec, Laurent Gaudé y Wajdi Mouawad: el teatro como “campo de batalla” / Fabienne Crastes (Corsica)
12.40 h Paquita!: memoria y representación de la guerra civil española desde la dramaturgia francesa contemporánea / Esther Lázaro (Francia)
13.00 h El poder transformador de las historias. Narraciones de guerra en la escena / Irene Salza (Italia)
13.20 h Teatro para la preservación de la memoria en la escena valenciana del siglo XXI. El teatro de Mafalda Bellido / Isabel Marcillas (País Valencià)
13.40 h Debate

Modera: Luis Emilio Abraham

16.00 h La guerra inconclusa. Bolognesi en Arica: la Guerra del Pacífico y el proyecto de nación peruana / Ernesto Barraza (Perú)
16.20 h Guerra y teatro político en Uruguay. Sobre la Trilogía de la revolución de Santiago Sanguinetti / Daniela Pauletti (Uruguay)
16.40 h La moderna guerra mexicana y su efecto en el ejercicio de la producción dramática / Hugo Salcedo (México)
17.00 h Ausência de guerra não significa paz. O conflito como pulsão criativa da Cena no Palco / Aldri Anunciação (Brasil)
17.20 h Debate
18.00 h Lectura dramatizada, coordinada por Ernesto Barraza e Irene Salza

Organització

Coordinació: Francesc Foguet i Boreu (Universidad Autónoma de Barcelona) y Sandra María Ortega (Universidad Distrital Francisco José de Caldas)

Organització: Centre de Recerca en Arts Escèniques (UAB), Red Internacional de Investigadores de Teatro Latinoamericanos y Europeos (RIITLE), Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad Distrital Francisco José de Caldas

Col·laboradors: Casa Amèrica Catalunya, Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Institut Ramon Llull (Faberllull)

Enllaços relacionats

Red Internacional de Investigadores de Teatro Latinoamericanos y Europeos (RIITLE)
https://filcat.uab.cat/riitle/

Casa Amèrica Catalunya
https://americat.barcelona/ 

Faberllull
https://faberllull.cat/ca/ 

Institut Ramon Llull
https://www.llull.cat/catala/home/index.cfm 

Universitat Autònoma de Barcelona
https://www.uab.cat/

Universidad Distrital Francisco José de Caldas
https://www.udistrital.edu.co/inicio