Bernat Metge, un poeta reial – Va passar aquí | betevé

Bernat Metge, considerat per molts un dels millors escriptors de la historia literària catalana, va quedar marcat per la seva feina a la cort. Bernat Metge va viure al que avui és el barri Gòtic, al centre de Barcelona. Va néixer cap al 1350 al carrer abans anomenat de l’Especieria (avui Llibreteria), on el seu pare tenia un obrador.

Quan el seu pare va morir, Bernat Metge tenia una nou anys. La mare va vendre el negoci i es va casar amb Ferrer Saiol, un alt funcionari de la cúria reial. Saiol el va educar en la notaria i així va ingressar a la cúria reial com a escrivà i, al cap d’un temps, va esdevenir un dels secretaris personals del rei Joan I i de la seva muller, Violant de Bar.

Metge va treballar durant molts anys a la plaça del Rei. A una banda, el Palau Reial Major, amb el saló del Tinell, a l’altra, la capella de Santa Àgata; i encara a l’altra, la seu actual del Museu d’Història de Barcelona, que abans era la cúria, és a dir, la seu de l’administració reial. A la cúria hi havia l’arxiu i els documents amb què Bernat Metge treballava, llegint, escrivint i fent política.

Caiguda en desgràcia amb la mort del rei Joan I
Quan el rei Joan I va morir, el maig del 1396 en un accident de caça, el consell de la ciutat de Barcelona va acusar els seus oficials de traïció i corrupció. La nova reina, Maria de Luna, amb el seu marit, Martí I desplaçat a Sicília, va iniciar un procés. Molts dels oficials van ser empresonats al Castell nou, que es trobava a la cantonada del carrer del Call actual amb Avinyó, i d’altres, detinguts a casa. Metge va ser inhabilitat, però no consta que fos empresonat. A les actes del procés se l’acusa d’haver acceptat suborns i d’haver dit en veu alta que el rei Joan havia de tallar el cap al seu germà Martí.

El ressorgiment a través de la literatura
Bernat Metge es va voler guanyar el favor dels reis i, per això, va concebre l’obra Lo somni, una ficció en la qual es presenta ell mateix a la presó mantenint una conversa amb el rei Joan que se li ha aparegut en somnis. En aquesta conversa, el rei defensa el seu antic secretari, tal com ho faria un advocat vingut de la ultratomba. Quan Metge acaba l’obra, el judici ja havia acabat i tots els acusats havien estat absolts. Passats uns anys, Metge va reingressar a la cancelleria i el 1405 ja tornava a ser secretari del nou rei, Martí I

Importància de la seva obra
És probable que Metge escrivís la seva gran obra al carrer del Veguer, abans de la Corretgeria, on tenia una casa. Lo somni està considerada com una de les obres cabdals de la prosa catalana de tots els temps. Ha passat a la història per ser la primera obra que imita el model literari de diàleg de Francesco Petrarca. Per molts acadèmics, Metge és un dels millors escriptors barcelonins de la història. Bernat Metge va morir el 1413, al carrer de la Cucurella.