19 de desembre de 2013
Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres (UAB)
Salvar-se amb la paraula
Homenatge a Joaquim Amat-Piniella (1913-1974)
Programa
16.00 h Inauguració
16.10 h Jordi Font (MUME) Exiliats republicans als camps nazis. Història i record
16.40 h David Serrano (URL) Joaquim Amat-Piniella: un balanç
17.20 h Joan F. Piniella (UAB) L’Amat-Piniella que jo he conegut
Pausa
18.00 h «I jo, que callo entre silencis, parlaré…» Lectura de textos a càrrec de Carles Martínez (actor). Selecció de Maria Campillo (UAB)
18.45 h Cloenda
El 19 de desembre, la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà un acte d’homenatge a Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), escriptor manresà que va lluitar en defensa de la República, es va exiliar després de la Guerra Civil i va ser capturat i deportat a diversos camps de concentració. Va ser alliberat el 1945 i va plasmar la seva experiència a la novel·la K.L. Reich.
L’acte, titulat “Salvar-se amb la paraula”, tindrà lloc a l’auditori de la Facultat i començarà a les 16 h. Està organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la UAB, pel Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània i pel Centre d’Estudis de l’Època Franquista i Democràtica.
Hi intervindran Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili, que parlarà dels exiliats republicans als camps nazis; David Serrano, professor de la Universitat Ramon Llull, que glossarà la figura d’Amat-Piniella; i Joan F. Piniella, catedràtic del Departament de Geologia de la UAB i nebot de l’escriptor, que parlarà de la seva experiència personal.
A les 18 h, l’homenatge continuarà amb l’espectacle “I jo, que callo entre silencis, parlaré…”, una lectura de fragments de l’obra d’Amat-Piniella a càrrec de l’actor Carles Martínez. La selecció dels textos ha estat realitzada per Maria Campillo, professora del Departament de Filologia Catalana de la UAB.
Cinc anys a camps de concentració
Joaquim Amat-Piniella va iniciar la seva activitat cultural i periodiística durant la II República a la seva ciutat natal, Manresa, on també va esdevenir un actiu quadre d’Esquerra Republicana de Catalunya, tot esdevenint secretari de l’alcalde manresà.
En començar la Guerra Civil, es va allistar voluntari i va lluitar al front d’Andalusia. Després de la desfeta republicana, va fugir a França, on va ser internat als camps d’Argelès-sur-Mer i Saint-Cyprien i, tot seguit, incorporat a la Companyia de Treballadors Estrangers a la Línia Maginot. Durant l’ocupació alemanya, va ser traslladat a Mauthausen i a altres camps de concentració. Al final de la guerra, al maig de 1945, va ser alliberat i, durant un retir temporal a Andorra, va escriure K.L. Reich, la seva primera novel·la, on Amat-Piniella reflecteix la seva pròpia experiència als camps nazis com van fer també aleshores altres escriptors europeus com Primo Levi, Hannah Arendt o Jorge Semprún.
Amat-Piniella va tornar a Catalunya el 1946, on va continuar la seva carrera com a escriptor. Entre les seves obres, es troben El casino dels senyors, Roda de solitaris, La pau a casa, La ribera deserta o el poemari Les llunyanies, escrit íntegrament a Mauthausen. La novel·la K.L. Reich, degut als problemes amb la censura franquista, no va poder ser publicada fins l’any 1962. Aquell mateix any, l’escriptor va participar en la creació de l’associació Amical de Mauthausen.