Conferència a càrrec de Montserrat Sendra i Rovira

Dia: Dimecres, 17 de març de 2021
Hora: 13.15 h
Conferència en línia

Organitza:
Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres i departament de Filologia Catalana de la UAB

Un dels actors clau per al funcionament de qualsevol llengua són els professionals lingüístics, experts que s’encarreguen de les tasques de docència, assessorament lingüístic, gestió terminològica, edició, dinamització lingüística i gestió cultural, entre d’altres (Zhao, 2011). En un entorn de davallada mundial dels estudis humanístics (Llovet, 2011; Ikpe, 2015), de disminució dels alumnes matriculats en aquesta àrea i després de més de trenta anys de procés de normalització lingüística a Catalunya, quin és l’horitzó laboral actual dels professionals de la llengua i la literatura catalanes?  

La conferència es divideix en tres parts. A la primera part, s’expliquen les estratègies i recursos per trobar feina de Filologia Catalana; a la segona part, es demana la participació dels alumnes per saber en quins àmbits estan interessats a treballar; a la darrera part, es presenten les principals sortides professionals de l’àrea i les característiques de cadascuna (formació necessària, sou, horaris, institucions, empreses, etc.). 

Referències

Ikpe, Ibanga B. (2015). “The Decline of the Humanities and the Decline of Society”. Theoria. A Journal of Social and Political Theory, 142, vol. 62, p. 50-66. Disponible a: https://www.berghahnjournals.com/view/journals/theoria/62/142/th6214203.xml (últim accés: 28-04-2020). 

Llovet, Jordi (2011). Adéu a la Universitat. L’eclipsi de les humanitats. Barcelona: Galàxia Gutenberg, Cercle de Lectors. 

Zhao, Shouhui (2011). “Actors in Language Planning”. Dins de Hinkel, Eli (ed.). Handbook of Research in Second Language Teaching and Learning. Volume II. Londres: Routledge, p. 905-923. 

Sobre la ponent

Montserrat Sendra i Rovira és llicenciada en Filologia Catalana (UB), màster en Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes (UAB-UB) i en Formació del Professorat (URV). Actualment, està acabant una tesi doctoral sobre política lingüística. 

És investigadora del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona, professora associada de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat de Lleida, i consultora de la Universitat Oberta de Catalunya.

El 2018 va crear els grups “Feina de Filologia Catalana” a Facebook, Twitter i LinkedIn, i el 2020 el Club del Fènix, un club de feina per a titulats en Filologia Catalana.

Més informació: Pàgina web de Montserrat Sendra