El Fons Pere Calders de la UAB ha estat guardonat amb el premi al millor projecte digital publicat a Internet, que atorga la Fundació Prudenci Bertrana i LletrA de la UOC.

Aquest passat divendres, dia 27 de setembre, representants de la Biblioteca d’Humanitats van recollir el premi dins la Gala dels Premis Literaris de la Fundació Prudenci Bertrana i LletrA de la UOC. El Premi ha estat concedit al Fons Pere Calders de la UAB ex-aequo (és a dir, compartit) i a NISE de la Universitat de Girona.

fonsCalders

Aquest concurs destaca el millor projecte digital publicat a Internet, creat des de qualsevol part del món i en qualsevol llengua per mostrar o promocionar la literatura catalana en xarxa.

El veredicte del jurat va destacar “el significat i la importància en la tasca de posar a l’abast d’investigadors i lectors un fons documental exhaustiu sobre Pere Calders que ajuda a entendre la seva obra i a mantenir-la viva, al mateix temps que funciona com a eina divulgadora i catalogadora de primer nivell”.

El jurat del premi també va especificar: “Amb aquest guardó volem reconèixer l’aportació de la Universitat catalana a la difusió i transferència del coneixement literaria a Internet i esperonar-la per a què continui apostant per la innovació i hi inverteixi recursos com a part del seu compromís amb la societat i la cultura. Cal perdre la por al fracàs en les temptatives, arriscar-se a innovar i defugir els encasellaments que limiten la creativitat”.

UN FONS PERSONAL MOLT VALUÓS

La UAB acull des de l’any 1995 els fons documentals de Pere Calders. La UAB va investir doctor honoris causa l’escriptor Pere Calders el 27 de maig de 1992. Posteriorment, el 1995, mitjançant les gestions del Departament de Filologia Catalana, va acollir els seus fons documentals. El llegat consta de documentació personal i familiar, sobre activitats professionals, l’obra creativa, tant la publicada com la inèdita, correspondència i fotografies.

Gairebé tot el material del fons s’ha digitalitzat, concretament 2.129 dcouments. N’hi ha 250 relacionats amb la seva obra de creació, més de 780 cartes i més de 1.000 fotografies. Dins aquest fons també hi ha inclosa documentació del seu pare, Vicenç Caldés i Arús.

L’estudi d’aquest llegat va possibilitar la descoberta d’un parell d’obres inèdites: “Sense anar més lluny” i “La marxa cap al mar”, que el 4 de febrer del 2009 es van presentar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

El fons, inventariat i catalogat, es troba disponible i accessible a través de la pàgina web dels fons personals de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, i tota la documentació digitalitzada es pot consultar al Dipòsit Digital de Documents de la UAB, a l’apartat de Fons Personals.