Francesc Foguet i Boreu, Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2018 (Textos i Estudis de Cultura Catalana, 222).

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991) desplegà durant el tardofranquisme una intensa activitat en els fronts literari, teatral i periodístic. Esdevingué així una de les escriptores més significades de la represa cultural i de la dissidència intel·lectual a la dictadura franquista.

A partir de documentació inèdita, Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977) defineix, d’entrada, la classificació que els aparells repressius del règim feren del grau de dissidència activa de l’escriptora barcelonina. Avalua, tot seguit, els trets fonamentals del discurs ideològic que destil·la la seva obra assagística, memorialística i periodística, i també la implicació en la resistència cultural i el compromís polític de signe inequívocament antifranquista, que la durien a militar al Partit Socialista de Catalunya. Finalment, analitza la censura que el règim féu de la seva obra assagística i la lectura ideològica que se’n deriva.

En annex, es reprodueix la documentació repressiva sobre Capmany procedent de l’Archivo General de la Administración, d’Alcalá de Henares, i de l’Archivo General del Ministerio del Interior, de Madrid.

Enllaços

Maria Aurèlia Capmany: pàgina a l’AELC

Francesc Foguet i Boreu: Pàgina personal

Publicacions de l’Abadia de Montserrat