El Grup de Recerca en Arts Escèniques (GRAE) de la Universitat Autònoma de Barcelona acaba de publicar Vendaval, d’Odó Hurtado, en una edició a cura de Francesc Foguet i Boreu.

Es tracta d’una peça dramàtica, fins ara inèdita, que va ser estrenada el 4 de setembre de 1958 a la sala Trianón de Mèxic DF.

vendaval_hurtadoL’acció de Vendaval se situa en la rereguarda barcelonina el gener de 1939, quan les tropes franquistes bombardegen la ciutat i estan a punt d’entrar-hi. Isabel, una dona burgesa, casada i afillada amb Eusebi, un industrial que lluita amb els feixistes, s’ha ajuntat durant el trineni bèl·lic amb Robert, un flamant coronel republicà que participa en la resistència desesperada de la capital catalana…

“A la llista de personatges, hi falta el més important. No hi és comprès, perquè no surt a les taules. És la Guerra Civil. Ella motiva i deforma les reaccions de personatges. Està present en totes les escenes. Hi és en les paraules de tots. És ella qui, d’una gent senzilla, vulgar, com tothom, en fa personatges d’excepció. Figures de drama”, escriu Odó Hurtado en la didascàlia inicial.

Vendaval inaugura la col·lecció “Inèdits”, dedicada a recuperar textos desconeguts del patrimoni dramàtic de les lletres catalanes, que publica l’editorial Punctum.