Josep Romeu i Figueras: el vers i el teatre

La revista Serra d’Or acaba de publicar dues evocacions de Josep Romeu (1917-2004), antic professor del Departament, i amb gentilesa n’ha autoritzat la reproducció, magníficament il·lustrada.

El professor Romeu, especialista en poesia medieval i renaixentista, en teatre de tradició medieval i en el folklore, contribuí a la formació dels estudiants de la Universitat Autònoma durant molts anys.

«Cap allà al 1978, els matins de dimarts i dijous, en alguna aula de la Universitat Autònoma, hi feia olor de fum de pipa: de la pipa del professor Josep Romeu, carregada amb picadura, i d’unes quantes pipes més dels alumnes que s’afegien a la narcòtica barreja d’aromes i fortors. Era el curs introductori a la literatura catalana medieval. A quart i a cinquè de carrera, Josep Romeu explicava matèries predilectes, com ara el teatre de tradició medieval, la poesia popular o la tècnica d’edició de textos. En aquest curs de tercer se les havia amb una feina més difícil: havia de descobrir un món ignorat per la majoria dels qui l’escoltàvem, perquè en el batxillerat que arribava fins a sisè i COU no hi havia rastre de Bernat Metge o del Tirant lo Blanc, posem per cas, i divulgar amb gràcia i ponderació és la pedra de toc d’un professor…»

Seguir llegint