Manuel Molins, Teatre complet, vol. 1, introduccions de Francesc Foguet, Simona Škrabec i Manuel Molins, València, Edicions Alfons el Magnànim, 2019. Col·lecció Teatre. 1288 pàgines.

Edicions Alfons el Magnànim ha publicat el primer volum del Teatre complet de Manuel Molins amb una extensa introducció del professor Francesc Foguet (“Molins íntegre”). S’hi apleguen algunes de les obres inèdites de Molins, un dels dramaturgs de trajectòria més dilatada i fecunda dels Països Catalans. Una introducció de Simona Škrabec (“El paradís esgarriat”) i una altra del mateix Molins, intitulada “Carta (deguda) a William Shakespeare”, arrodoneixen aquest volum, primer lliurament d’una sèrie que n’inclou un més sobre el teatre i un altre sobre l’obra assagística.

Manuel Molins ha participat en diverses trobades acadèmiques organitzades pel Grup de Recerca en Arts Escèniques (UAB, 2009-2013) i va inaugurar el Màster Universitari en Estudis Teatrals, coordinat per la UAB, el 2015, amb la lliçó Una cruel estultícia (teatre, guerra i veritat).

Us oferim un breu fragment de la introducció del professor Foguet al primer volum del Teatre complet de Molins:

“Heterodox, ex-cèntric, resistent, inconformista, lluitador, Manuel Molins ha fet del teatre una autèntica opció vital i intel·lectual contra vent i marea. Des dels anys seixanta ençà, ha dut a terme una intensa activitat com a homo theatralis en àmbits diversos i ha construït l’edifici imponent d’una dramatúrgia extensa, variada, densa i profunda que respon amb plena consciència a un compromís estètic, ideològic, ètic i cívic amb la contemporaneïtat i que, des d’uns paràmetres de modernitat dissident i una mirada calidoscòpica, percaça de manera infatigable els reptes de tota mena –filosòfics, socials, culturals, ètics– que té al davant la societat actual. El seu teatre lúcid, irònic i lúdic esdevé un revulsiu provocador que ofereix altres mirades, altres interpretacions per desvelar el sentit profund de la vida i de la realitat.

Obres com ara Centaures, La màquina del doctor Wittgenstein, Abú Magrib, Una altra Ofèlia, Hamlet Canalla, Blut und Boden, Focs de vellut o Poder i Santedat, per destacar-ne només algunes, sense per això desmerèixer la resta, s’han guanyat el dret de participar en un hipotètic repertori teatral català, encara per fer, que salvi de l’oblit els grans textos de la literatura dramàtica escrita en la llengua de Joan Fuster i que els recuperi periòdicament per a l’escena com fan els teatres nacionals més consolidats. Sigui com sigui, l’obra dramàtica i assagística de Molins, presentada per primer cop en format integral, ens brinda la possibilitat i el plaer de calibrar l’abast, la dimensió i l’interès excepcionals d’un dramaturg que, coherent i íntegre, continua confiant en el poder de les paraules, en la seva capacitat real de transformar el món.”

Enllaços

Manuel Molins a l’AELC
https://www.escriptors.cat/autors/molinsm 

Edicions Alfons El Magnànim
http://www.alfonselmagnanim.net/?q=val/Llibres/teatre-complet-1-manuel-molins

Una cruel estultícia (teatre, guerra i veritat), de Manuel Molins
https://ddd.uab.cat/record/169671