Amb el propòsit de potenciar l’interès per la literatura catalana entre l’alumnat de Batxillerat i enfortir els vincles entre el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professorat de secundària, us oferim, conjuntament amb el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l’Educació, la possibilitat de participar en la Jornada Tocats de literatura 2022, el 27 d’abril de 2022, de 9.15 a 14 h.

La jornada està adreçada a estudiants de 1r de Batxillerat.

Sol·licitud de places

 

Programa

09.15 Recepció

09.30 Conferència a càrrec d’Eduard Márquez (escriptor): “Per què sóc escrilector”

Sempre he llegit. Sempre he volgut ser escriptor. Les dues coses des de nen. Em recordo, amb vuit o nou anys, llegint i pensant: “Algun dia podria jo fer alguna cosa semblant a aquesta? Algun dia podria jo aconseguir que algú s’ho passi tan bé llegint un llibre meu com jo m’ho he passat llegint aquest llibre?”. De llavors ençà, no he parat de llegir ni d’escriure. D’estudiar i d’aprendre. Un viatge, per a mi apassionant, que m’agradaria compartir amb qui tingui ganes de participar en aquesta xerrada.

10.30 Pausa

11.00 Primer bloc de tallers

12.30 Segon bloc de tallers

14.00 Finalització dels tallers

Proposta de tallers

L’alumnat participant n’haurà de triar un per a cada bloc

Taller: Procés per portar una obra del paper a la pantalla, a càrrec de Laia Foguet
Què és un guió de cinema/ televisió?

 • Diferències de llenguatge en les narracions escrites i les narracions audiovisuals.
 • Anàlisi del llibre i la història que explica per trobar els punts clau.
 • Decisions: què traslladem al guió i què no. Cal mantenir fidelitat absoluta?
 • Escriptura del guió. Referents.
 • Com narrar, com “escriure” amb les imatges.

Taller: El guió televisiu, una nova narrativa, a càrrec de Gisela Pou

Dominique Moisï afirma que els creadors de sèries com Joc de trons, House of cards, Downton Abbey, Borgen, the West Wing i the Americans són els cronistes del nostre temps, els nous Flaubert, Balzac i Dickens… I nosaltres hi podríem afegir: Rodoreda, Villalonga i Pla…

La cultura oral va donar pas a la cultura escrita i ara la cultura escrita deixa pas a la cultura de la imatge que se sustenta tant en l’oralitat com en l’escriptura.

Actualment, les bones sèries de televisió formen part de l’imaginari col·lectiu i una sèrie sempre s’inicia amb algú que l’escriu: el guionista, un escriptor. El taller, El guió televisiu, una nova narrativa, pretén donar les nocions bàsiques sobre el món del guionatge, un món que s’alimenta de la literatura, de l’actualitat, de les vivències dels guionistes i de la mirada de l’escriptor sobre el món en el qual viu.

El taller es fonamentarà en els elements necessaris per crear una sèrie de televisió.

Aspectes teòrics:

 • De la Filologia Catalana a l’ofici d’escriure per a la televisió.
 • Què és un guió? Referents literaris.*El procés creatiu, un aprenentatge. * La bíblia, la història global. L’escaleta, l’arquitectura del capítol. La seqüència. la unitat dramàtica. El diàleg, fonamental per la versemblança al personatge. El personatge, l’ànima de la història.*Inici i estructura de la trama del capítol.

Aspectes pràctics. Proposta de creació d’una sèrie:

 • Selecció del tema a tractar: El Poder, l’ambició, la mentida, la culpa, la traïció…
 • El protagonista com a fonament de la narració.
 • El conflicte inicial com a motor de la història. Àmbit en el qual es desenvolupa.
 • L’estructura de la trama principal: Els girs argumentals i la tensió narrativa. Pitching del creador: Tres minuts per vendre la seva història.

Taller de narrativa: El zombi i el calamar, a càrrec de Josep Lluís Badal

Eines per entendre i construir un conte, una peça teatral, un guió cinematogràfic, un còmic, una novel·la.

Aquest taller oferirà algunes eines necessàries per tal d’entendre o construir un conte -oral o escrit-, una novel·la, qualsevol mena de gènere narratiu (novel·la, cinema, còmic). Comentarem alguns títols de referència i consulta (des d’alguns clàssics als estudis de Joseph Campbell), analitzarem els orígens de les estructures narratives bàsiques i alguns eixos clau en la construcció d’una bona història, veurem alguns dels mites, mitemes i nuclis argumentals que tenen 6000 anys i que encara ens agrada d’escriure-llegir-veure (per què tenen èxit El joc del calamar, El senyor dels anells, Star Wars…?), provarem algunes petites tècniques pràctiques d’escriptura creativa i acabarem creant una base argumental preparada per ser desenvolupada amb una mica més de temps.

Taller: La literatura als cartells publicitaris, a càrrec de Jaume Aulet

La llengua és un element essencial de la nostra vida quotidiana. I la literatura, encara que no ens ho sembli, també. Moltes vegades la tenim al davant dels nostres ulls i ens passa del tot desapercebuda. Per què? Perquè no som lectors, no tenim l’hàbit de la lectura. I així ens van les coses! Ens engatussen a tot arreu!

En aquest taller farem una anàlisi dels textos que llegim en els cartells publicitaris o informatius. D’aquesta manera, quan hi passem pel davant, ens girarem i ens preguntarem “però què punyeta hi diu, aquí”. Són casos que van des del “No surti d’aquesta oficina sense la seva sanvitxera”, en un caixer de La Caixa, al de “Liquidació total de dóna a l’interior” a l’entrada d’una botiga de moda. Sempre a partir d’exemples reals.

Una part del taller consistirà també en la pràctica per redactar correctament textos d’aquestes característiques i per millorar-ne el redactat mitjançant recursos literaris.

Informació

Preu: 3€ per alumne.

El criteri d’assignació de places serà l’ordre d’inscripció, però reservarem places per a un centre d’alta complexitat.

Calendari

Sol·licitud de places: fins al 22 de març de 2022.
Publicació del llistat de centres amb plaça assignada: 24 de març de 2022.
Tria de tallers per part de l’alumnat dels centres amb plaça assignada: a partir del 24 de març de 2022.
Data de realització de l’activitat: 27 d’abril de 2022
Horari: 9.15 a 14 h.
Lloc: La recepció, benvinguda i la sessió plenària es faran a l’Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB
Els tallers es faran a la Facultat de Ciències de l’Educació d’11 a 14 h: Aules 11, 29, 37 i 48

 

Sol·licitud de places