Amb motiu de la diada de Sant Jordi d’enguany, l’IRCVM ha organitzat una doble jornada dedicada al Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, peça medieval cabdal de les lletres catalanes.

Taula rodona al voltant de les composicions musicals contemporànies inspirades en el ‘Tirant lo Blanc

El dilluns 17 d’abril tindrà lloc una taula rodona moderada per Meritxell Simó (directora de l’IRCVM), titulada “Llegir i escoltar el Tirant al segle XXI”, que comptarà amb els següents participants: Rafael Alemany Ferrer, Àngel Lluís Ferrando Morales i Josep Pujol Gómez. Es tracta d’una activitat de caràcter divulgatiu en què s’introduirà l’obra del Tirant lo Blanc ressaltant la vigència d’aquest clàssic de les lletres catalanes i focalitzant l’atenció en com se’ns planteja la seva lectura en els temps contemporanis. Així doncs, l’acte consistirà en una presentació general sobre l’obra literària en qüestió a càrrec de Josep Pujol Gómez (darrer editor del Tirant lo Blanc per l’editorial Barcino, catedràtic de literatura catalana medieval de la UAB), que anirà seguida per l’audició d’una tria de composicions musicals inspirades en moments de la trama argumental del Tirant, i que seran comentades pel filòleg Rafael Alemany Ferrer, catedràtic de literatura catalana medieval de la UA, i el músic Àngel Lluís Ferrando Morales, autor de la monografia El ‘Tirant lo Blanc’ fet música.

Lectura de textos amorosos del ‘Tirant lo Blanc’

Dimarts 18 d’abril tindrà lloc l’activitat “Llegim el Tirant!”, que consistirà en la lectura d’una selecció de textos amorosos del Tirant lo Blanc (provinents de l’adaptació al català modern de Màrius Serra publicada per Edicions Proa el 2020) durant 7 hores, de manera ininterrompuda. La sessió començarà a les 10:00 i tindrà lloc en el pati Montserrat Roig de l’Edifici Històric (l’espai entre l’Edifici Històric i l’aulari Carner). Serà una jornada històrica que tan sols compta com a precedent les “8 hores llegint Tirant lo Blanc” que també IRCVM vam organitzar el 23 d’abril de l’any 2012.

L’acte s’estructurarà al voltant de cinc seqüències audiovisuals contemporànies inspirades o relacionades amb la gran novel·la de Joanot Martorell.

Més informació

http://www.ircvm.ub.edu/per-sant-jordi-2023-llegim-el-tirant/