Presentació de la nova edició d’Els sots feréstecs, de Raimon Casellas, en la col·lecció “Imprescindibles. Biblioteca de clàssics catalans” de l’Editorial Barcino
Divendres, 28 de febrer de 2025, a les 19h
Llibreria Documenta (c/Pau Claris, 144. 08090 Barcelona)
Maria Campillo, autora de la introducció, ens acompanyarà en aquest conflicte entre l’individu i la societat en un entorn rural opressiu
Aquest volum recupera l’edició crítica de Jordi Castellanos, del al text original de Casellas, i inclou, com a epíleg, el pròleg històric de l’editor. Conté, a més, una introducció de la professora Maria Campillo, que acompanya al lector a transitar per una de les fites majors de la nostra literatura.
Els sots feréstecs (1901) és la primera novel·la modernista i assenyala l’inici d’una de les èpoques més brillants de la narrativa catalana. Al costat de Solitud i de La punyalada, és una de les grans novel·les de principis del segle XX i un clàssic indiscutible de les nostres lletres, que atrapa els lectors d’avui amb una trama intensa i uns personatges impactants.
Mitjançant la història de mossèn Llàtzer, un capellà exiliat a una aïllada contrada muntanyenca on la natura feréstega es fusiona amb els seus habitants, Casellas ens ofereix una visió impactant de la societat d’un temps, el tombant dels segles XIX i XX, marcat pel conflicte entre individu i societat, entre tradició i progrés. El protagonista de la novel·la, símbol de l’artista transformador lluitarà per desvetllar unes gents esquerpes i somortes, que no volen despertar del seu son ancestral.
L’adquisició de la consciència i de la voluntat humanes per damunt dels lligams atàvics, un tema universal tractat a partir de la interpretació visionària d’uns personatges pouats en una realitat concreta, fan d’aquesta novel·la una lectura imprescindible per als amants de la bona literatura.