Les relacions entre el llenguatge i el cervell, al restaurant Set Portes

El cicle Esmorzars de Ciència convida les especialistes Cèlia Alba i Anna Gavarró

La relació entre el llenguatge i el cervell és el tema del debat que se celebrarà el 29 d’octubre vinent al restaurant Set Portes de Barcelona (passeig d’Isabel II, 14) dins del cicle Esmorzars amb la Ciència.

També es parlarà sobre l’adquisició de l’habilitat del llenguatge i de com es manifesta en els diferents idiomes que utilitzem en la nostra vida quotidiana.

Què ens fa humans? No hi ha una única resposta, però sobre el que sí hi ha acord és en el fet que el llenguatge és una qualitat necessària per definir la humanitat. Quan parlem de llenguatge sempre ens venen a la ment conceptes com ara literatura, la poesia i el discurs: la comunicació. Però més enllà de totes aquestes expressions, queda clar que el llenguatge és producte del cervell i, per tant, podem estudiar-lo des d’aquesta perspectiva… Sota la diversitat aparent de les moltes llengües existents –n’hi ha més de 6.000 a tot el món– s’amaguen algunes característiques comunes. Per exemple, que els infants les adquireixen arreu del món d’una manera molt uniforme. Així, el llenguatge és una habilitat que s’aprèn de manera comparable a la visió o al desenvolupament motor.

Les ponents

Cèlia Alba és doctora en lingüística, logopeda i mestra d’educació especial, amb una gran vocació docent i divulgativa. La seva tesi va ser la primera caracterització sintàctica de la llengua de signes catalana. També és cofundadora de l’empresa de creació de continguts científics i educatius In Medulla.

Anna Gavarró és doctora en lingüística i professora agregada del departament de filologia catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Investiga al centre de lingüística teòrica d’aquesta universitat. La seva recerca se centra en la sintaxi de l’adquisició i l’agramatisme, és a dir, un trastorn cerebral que impedeix fer frases de més de tres o quatre paraules.

La conversa

El periodista Eduard Berraondo moderarà la conversa entre les dues especialistes. Després de l’exposició, el públic podrà intervenir-hi. Aquest esmorzar col·loqui, com els anteriors, té la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, l’associació Alumni de la Universitat de Barcelona, l’Associació Catalana de Comunicació Científica i la Big Van.

El Punt Avui Televisió enregistrarà l’acte, per ser emès més endavant. A l’endemà de l’acte, El Punt Avui en publicarà un resum.

Més informació

Pàgina de l’acte a la web del Restaurant 7Portes
Informació de l’acte al diari El Punt Avui