Rafael Tasis (1906-1966), cinquanta anys després

seminari-tasis_cartellI Seminari Rafael Tasis

Institut d’Estudis Catalans, Sala Pi i Sunyer,
9 de març de 2016
Díptic del Seminari en PDF
Cartell del Seminari en PDF

El Seminari Rafael Tasis vol ser un punt de trobada triennal entre investigadors literaris d’arreu dels Països Catalans que, d’una banda, aprofundeixi en l’obra d’aquest escriptor barceloní i dels seus coetanis i, de l’altra, abordi els eixos d’interès de la seva trajectòria intel·lectual, especialment respecte a la crítica literària i el periodisme cultural.
L’organització d’aquest seminari permet de dinamitzar el Fons Rafael Tasis i Marca, dipositat a la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona per donació de Rafael Tasis i Ferrer, i també recuperar una figura important en la represa de la literatura catalana de la postguerra. Les intervencions en el seminari seran publicades, en coedició entre la Societat Catalana de Llengua i Literatura i la UAB, en la col·lecció Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura.
La primera edició del Seminari Rafael Tasis es proposa d’oferir una visió globalitzadora de les diverses facetes creatives d’aquest escriptor barceloní que rellegeixi, actualitzi i valori la vigència de la seva obra.
 

Programa

10.00
Presentació del Simposi
10.30
Rafael Tasis, un militant de primera / Albert Jané (IEC)
12.00
Rafael Tasis, periodista / Montserrat Corretger (URV)
12.20
Rafael Tasis en els debats novel·lístics del seu temps / Antoni Isarch (UAB)
12.40
Les novel·les de Rafel Tasis: crònica d’unes il·lusions estroncades / Magí Sunyer (URV)
13.00
Debat
13.30
Presentació del Fons Rafael Tasis i Marca de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB
16.00
Rafael Tasis i el teatre, una temptativa actualitzadora / Jordi Lladó (UAB)
16.20
Rafael Tasis, traductor / Maria Dasca (UPF)
16.40
Rafael Tasis, historiador / Enric Pujol (UAB)
17.00
L’epistolari de Rafael Tasis: un nus de comunicació entre la Catalunya franquista i el món de l’exili / Josep Camps (UOC)
17.20
Debat
18.00
Cloenda
Nota: No cal inscripció prèvia.
 

Coordinació del simposi

Montserrat Bacardí, Francesc Foguet i Àlex Martín
 

Organitzadors

Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània de la UAB, Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània de la UAB i Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
 

Col·laboradors

Biblioteca d’Humanitats de la UAB, Departament de Filologia Catalana de la UAB, Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de Salamanca