El Dr. Ramon Bacardit Santamaria, comissari de l’Any Guimerà, farà una xerrada sobre aquest autor dimecres 11 de desembre a les 15 h a l’aula 101, en la franja destinada a les activitats de campus.

Es tracta d’una proposta d’interpretació de l’obra guimeraniana a partir del tema de la soledat, que apareix de manera subjacent en bona part de la seva producció, sovint tematitzat a través de la figura del desclassat o del marginat pel seu origen confús. La metàfora de la soledat del que viu a cavall de dues cultures es complementa amb una visió tràgica del desig. En efecte, la passió amorosa que en Guimerà no amaga mai el seu caràcter obertament eròtic, té un efecte destructor en els individus i sol ser inseparable de les relacions de poder com es veu a Terra baixa.

Bacardit, antic alumne de la UAB, membre del Centre de Recerca en Arts Teatrals i de la Societat Verdaguer i col·laborador del Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània, és especialista en el teatre català del segle XIX, encara que cal ressaltar també que ha publicat estimables manuals d’història de la literatura catalana i, amb Miquel M. Gibert, ha estudiat la narració Lo cant de les veritats.

Es va doctorar amb la tesi Tragèdia i drama en l’obra d’Àngel Guimerà (2005), dirigida per Enric Gallén, i ha publicat altres nombrosos escrits sobre aquest escriptor, entre els quals articles monogràfics, pròlegs a diverses edicions i Primera lliçó sobre Àngel Guimerà (2013). A més, ha estudiat altres dramaturgs (com Frederic Soler o Jaume Piquet), el Teatre Romea, al qual ja va dedicar el Treball de Recerca (1994), i diversos aspectes teatrals. A més d’entrades per a diccionaris, destaquen el capítol sobre el teatre del volum El Vuit-cents de la Història de la Literatura Catalana (2018), dirigida per Àlex Broch i Enric Cassany, El debat teatral a Catalunya. Antologia de textos de teoria i crítica dramàtiques (2003), editada amb Miquel M. Gibert, i Teatre i oralitat. Accions per avivar l’ús del català a l’aula (2024), amb Joan Martori.

En faran la presentació Sara Fornés, que havia estat alumna seva a l’IES Montserrat Miró i Vilà (de Montcada i Reixac) i que ara ho és del Grau en Filologia Catalana: Estudis de Literatura i Lingüístic de la UAB, i Xavier Vall, professor del Departament. La conferència s’adreça preferentment als estudiants de les assignatures La Literatura Catalana del Romanticisme al Realisme i Literatura Catalana (Humanitats), però és oberta a tothom (l’aula té una capacitat de 156 places).