Fantasia i Ciència-ficció a la literatura catalana

Conferència de Víctor Martínez-Gil
Dins del curs “Literatura Fantàstica i de Ciència-ficció” (Clàssics de la Narrativa)

22 de novembre a les 19 h
Espai Betúlia, Badalona

Aquest curs, coordinat per Jordi Font-Agustí, traça la història i l’evolució de la literatura fantàstica i de Ciència Ficció des dels precursors fins l’actualitat, aturant-se específicament en les figures més representatives, en el desenvolupament del gènere a la literatura catalana i en la presència de la dona com a personatge i com a autora.

En aquesta xerrada ens preguntarem pel lloc que ocupa la fantasia i la ciència-ficció en la literatura catalana. Existeix una tradició fantàstica pròpia? Des de quan s’escriu? Hi ha un cànon d’autors establert? Es tracta d’una literatura que formi part de la modernitat i de la postmodernitat? Autors com Joaquim Ruyra, Joan Santamaria, Joan Perucho, Pere Calders, Mercè Rodoreda o Manuel de Pedrolo entre d’altres ens il·lustraran en aquest recorregut.

Víctor Martínez-Gil (Barcelona, 1966) és catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant un temps, va ser lector de català a Lisboa i ha traduït autors portuguesos que han escrit literatura fantàstica i especulativa (Mário de Sá-Carneiro, Saramago, Valter Hugo Mãe). L’any 2004 va publicar Els altres mons de la literatura catalana. Antologia de narrativa fantàstica i especulativa. Ha estudiat i editat escriptors com Salvador Espriu, Pere Calders, Joan Santamaria, Miquel i Vergés, Manuel de Pedrolo, Joan Perucho, A. Munné-Jordà o Joan-Lluís Lluís.

PROGRAMA DEL CURS
Literatura Fantàstica i de Ciència-ficció

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat.
Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.