Isidre Bonsoms, mecenes i bibliòfil
Cicle d’activitats

2, 9, 14 i 16 de juny de 2022
Sala de la Caritat. Biblioteca de Catalunya

Programa en PDF

Amb motiu del centenari de la mort d’Isidre Bonsoms i Sicart (Barcelona, 22 de gener de 1849 – Valldemossa, Mallorca, 14 de novembre de 1922), mecenes, bibliòfil i benefactor de la Biblioteca de Catalunya, es presenta un cicle d’activitats i una exposició a l’Espai Zero per rememorar la seva figura i el seu llegat patrimonial. Bonsoms feu donació de tres grans col·leccions a la Biblioteca de Catalunya durant la primera etapa fundacional. Gràcies a ell, conserva una de les col·leccions més riques del món d’obra cervantina, una excepcional col·lecció de fullets històrico-polítics i una singular col·lecció d’obres de llibres de cavalleria. En aquest cicle s’aprofundirà en la biografia i l’entorn del personatge, la selecció literària de les col·leccions bibliogràfiques, i el món de la bibliofília de primers de segle XX tant a Catalunya com a l’estranger.

El dia 9 de juny, Josep Pujol, professor del departament, hi parlarà del “Tirant, el gran absent”. L’esborrany del contracte per a la impressió del Tirant lo Blanch de 1497 és un dels documents que forma part de la valuosa col·lecció documental donada per Isidre Bonsoms a la Biblioteca de Catalunya, però Bonsoms no va aconseguir mai incorporar cap exemplar del Tirant a la seva col·lecció de llibres de cavalleria.

Paral·lelament es podrà visitar a l’espai Zero, l’exposició Isidre Bonsoms, mecenes i bibliòfil, comissariada per Marta Navarro, de la Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials de la Biblioteca de Catalunya, que romandrà oberta entre el 7 de juny i el 16 de juliol de 2022. Al final de cada sessió s’oferirà una visita guiada a l’exposició a càrrec de la comissària.

Entrada lliure. Aforament limitat.