Nota: Si llegiu aquest missatge és perquè no podeu visualitzar els arxius CSS vinculats a la pàgina o perquè utilitzeu un navegador que no compleix els estàndards.

Escriptores republicanes

ESCRIPTORES REPUBLICANES

Gènere i modernitat a la Catalunya Contemporània

Aquest és un espai virtual dedicat a les dones que van tenir una o altra presència pública en el món cultural i literari de la Catalunya de preguerra, i en especial a Barcelona entre 1925 i 1936.

La intenció és oferir tant el mapa general on situar cada nom com, sobretot, els buidatges de més de cinquanta publicacions periòdiques de la capital catalana i d’algunes altres localitats del país, que aspiren a facilitar la feina de futures investigacions sobre la matèria. Les dades procedents de les tribunes periodístiques consultades foren recollides entre 1994 i 2003 en el marc de l’elaboració d’una tesi doctoral i, una vegada publicats els estudis principals a què han servit de base, s’imposava la seva difusió.*

Fruit del projecte de recerca «Concepcions i discursos sobre la modernitat en la literatura catalana dels segles xix i xx», del Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), aquesta pàgina també inclou un apartat amb treballs específics sobre autores concretes. Tots corresponen a les comunicacions presentades en el I Congrés Internacional Gènere i modernitat a la Catalunya contemporània. Escriptores republicanes, celebrat a Bellaterra l’octubre de 2007, origen de la iniciativa de donar a conèixer la informació fins ara inèdita que constituïen els buidatges de premsa esmentats.

* Vegeu Neus Real Mercadal, Mercè Rodoreda: l’obra de preguerra (Barcelona: PAM, 2005), Dona i literatura a la Catalunya de preguerra (Barcelona: PAM, 2006) i Les novel·listes dels anys trenta: obra narrativa i recepció crítica (Barcelona: PAM, 2007), versió editada de la tesi doctoral Dona i literatura en els anys trenta: la narrativa de les escriptores catalanes fins a la guerra civil (2003), dirigida pel Dr. Jordi Castellanos i Vila i llegida al Departament de Filologia Catalana de la UAB el març de 2004.

És un projecte del
Grup d'Estudis
de Literatura Catalana Contemporània
(GELCC)
de la Universitat Autònoma de Barcelona


Si voleu fer algun comentari o aportar alguna informació, contacteu amb gelcc@uab.cat

 

© 2009 Neus Real i GELCC
Una iniciativa del Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC),
amb el patrocini del Ministerio de Educación y Ciencia
(Projecte HUM2005-01109, "Concepcions i discursos sobre la modernitat en la literatura catalana dels segles XIX i XX")