GRUP DE RECERCA EN HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA DE L'ÈPOCA CONTEMPORÀNIA (GRHILCEC)

OBJECTIUS

El Grup de Recerca en Història de la Llengua Catalana de l'Època Contemporània (2017 SGR 1696) té com a objectiu l'estudi de la llengua catalana, des del punt de vista extern i intern, des del 1833 data d'inici de la Renaixença fins a l'actualitat, als territoris que conformen el domini lingüístic català: Catalunya Nord, Principat d'Andorra, Principat de Catalunya, País Valencià, Aragó, catalanòfon, Illes Balears i l'Alguer.

LÍNIES DE RECERCA

Diccionari Alart

Continuació de l'estudi i l'edició de l'Essai de dictionnaire historique de la langue catalane, de Julià Bernat Alart, sobre el qual ja s'han publicat tres treballs.

Franquisme

Hi ha iniciats estudis sobre episodis de resistència lingüística del català per part d'institucions, com Òmnium Cultural, i per part de mitjans de comunicació (ràdio i premsa), com a continuació dels ja publicats pels membres del projecte

Transició

Pel que fa a la transició, es projecten estudis sobre episodis de recuperació del català per a l'àmbit públic.

Època democràtica

De l'època democràtica, els investigadors continuaran l'estudi dels models de llengua que tenen una alta incidència social, com els que planifiquen i difonen els mitjans de comunicació de massa.

Llengua estàndard

També serà objecte d'estudi el procés d'estandardització de la llengua catalana iniciat a principi del segle XX.

Per dur a terme les recerques projectades, la intenció dels membres del grup és acudir a convocatòries per obtenir fonts de finançament. Així mateix, es pretén establir lligams de col·laboració entre la universitat i el sector professional amb el foment de convenis que facilitin, d'una banda, l'accés dels investigadors als objectes d'estudi i, de l'altra, la transferència a la societat del coneixement de la història contemporània de la llengua catalana que s'obtingui com a fruit de la recerca duta a terme.

FINANÇAMENT

Aquest grup de recerca rep finançament públic obtingut en convocatòries competitives

del Ministerio de Ciencia e Innovación (PID2021-128279NB-I00), per al període 2022-2026

de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya per al període 2017-2021 (2017 SGR 1696)

del Ministerio de Economía, Indústria y Competitividad (FFI2016-80191-P, AEI/FEDER, UE), per al període 2016-2020

MEMBRES

Investigadors

Daniel Casals

Daniel Casals. Professor al departament de Filologia Catalana de la UAB

Daniel Casals

Daniel Casals i Martorell és doctor amb premi extraordinari en Filologia Catalana (UAB, 2006) i llicenciat en Filologia Catalana (UB, 1997), Lingüística (UB, 2001) i Periodisme (UPF, 2003) i Màster en Direcció i Organització d'Empreses (UPC, 1999).

Mar Massanell

Mar Massanell. Professora al Departament de Filologia Catalana de la UAB

Mar Massanell

Mar Massanell i Messalles és doctora amb premi extraordinari en Filologia Catalana. Exerceix de professora al Departament de Filologia Catalana de la UAB. Els seus àmbits de recerca i de docència són la lingüística diacrònica, la geolingüística i la llengua estàndard.

Josep M. Figueres

Josep M. Figueres. Professor d'Història del Periodisme a la UAB

Josep M. Figueres

Josep M. Figueres Artigues és historiador, professor titular d'història del periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat sobre història del periodisme català Diari Català i sobre el catalanisme polític sumaris dels consells de guerra de Prat de la Riba i de Lluís Companys.

Marc Guevara

Actualment està cursant els estudis de Doctorat en Llengua i Literatura Catalanes i Estudis Teatrals a la UAB

Marc Guevara

Marc Guevara Claramunt (Sabadell, 1990) és llicenciat en Filologia Catalana per la UAB i Màster en Estudis Avançats de Llengua i Literatura Catalanes per la UAB i la UB.
El seu Treball de Final de Màster es titula Usos abusius en l'estàndard actual. Tendències del model lingüístic de TV3

Col·laboradors

Emili Casanova

Emili Casanova. Catedràtic de Filologia Catalana a la UV

Emili Casanova

Emili Casanova és doctor en Filologia Hispànica i catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de València.
És membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Té cinc trams d'investigació.

Rosa Calafat

Professora del departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB

Rosa Calafat

Rosa Calafat és professora Titular del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. La seva principal línia d'investigació és la Història de la Llengua al segle XVIII.

Georgina Jordana

Georgina Jordana. Doctora en Filologia Catalana per la UAB

Georgina Jordana

Georgina Jordana és doctora en Filologia Catalana (2018) per la UAB amb la tesi La divulgació de la codificació fabriana de la llengua catalana. El cas de Cèsar August Jordana. Així mateix, és llicenciada en Història Moderna (1977), per la UB.

Doctorands

Pere Giner-Mira

Des del 2019, cursa el doctorat en Llengua i Literatura Catalanes de la UAB

Pere Giner-Mira

Pere Giner-Mira (Sant Cugat, 1990) és graduat superior en Cinema i Audiovisuals en l'especialitat de muntatge cinematogràfic (ESCAC-UB, 2013), graduat en Llengua i Literatura Catalanes (UAB, 2017) i màster d'Estudis Avançats de Llengua i Literatura Catalanes (UAB-UB, 2019).

Mercè Feliu

Mercè Feliu. Graduada en Filologia Catalana per la UAB

Mercè Feliu

Mercè Feliu Cuberes (Tremp, 2000) és graduada en Filologia Catalana per la UAB i estudiant del Màster en Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes (UAB i UB).
El 2019 va rebre el premi de Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya.
 

ACTIVITATS

Últimes activitats realitzades

"Simposi sobre l’obra d’Eduard Artells i Bover (1903-1971)"

El simposi, coordinat per Daniel Casals i Martorell (UAB, SCLL) i Mar Massanell i Messalles (UAB, IEC), se celebrarà el dia 10 de novembre de 20023 a la Sala Pi i Sunyer de l'Institut d'Estudis Catalans. Barcelona

Conferència de Claudia Elena Menéndez Fernández

Dijous, 2 de novembre de 2023. Conferència de la professora Claudia Elena Menéndez Fernández: "Llengües (in)visibles de l’espai iberoromànic: un recorregut pel context social i l’estandardització de l’asturià".

Mar Massanell pronuncia el discurs inaugural del curs 2022-2023 de l’Institut d’Estudis Catalans

La professora titular de la UAB Mar Massanell i Messalles, adscrita al Departament de Filologia Catalana, pronunciarà el discurs inaugural del curs 2022-2023 de l’Institut d’Estudis Catalans

Contacta amb nosaltres

Si vols obtenir més informació del nostre grup, pots trucar-nos o escriure'ns un missatge: et contestarem tan aviat com puguem

Adreça

Despatx B9-038. Departament de Filologia Catalana
Edifici B, Facultat de Filosofia i Lletres, UAB
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
93 5811557
daniel.casals@uab.cat