Activitats

GRHILCEC
01/12/2019
Dimecres, 11 de desembre de 2019
Universitat Autònoma de Barcelona | Institut d'Estudis Catalans

El professor Daniel Casals, adscrit al Departament de Filologia Catalana i coordinador del Grup de Recerca en Història de la Llengua Catalana de l'Època Contemporània (2017 SGR 1696), va presentar la ponència "La transmissió de la normativa a les revistes clandestines" en el marc del Col·loqui Internacional sobre Premsa Clandestina. Llengua. Comunicació. Cultura, que es va celebrar l'11 de desembre de 2019 a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans.

Aquest col·loqui va ser organitzat pel Grup de Recerca en Història de la Llengua Catalana (2017 SGR 1696), pel projecte de recerca FFI2016-80191-P (AEI/FEDER, UE), per la Societat Catalana d'Estudis Històrics de l'Institut d'Estudis Catalans i pel Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Col·loqui internacional sobre premsa clandestina

L’aportació més destacada del col·loqui serà l’exposició d’una mostra bibliogràfica d’estudis sobre la premsa clandestina. A més, també es presentarà una antologia de publicacions a la sala d’exposicions de la biblioteca, i es publicarà una exposició virtual consultable al DDD de la UAB. La conferència tindrà lloc l’11 de desembre i es dividirà en dues sessions, una matinal a les 10.45 h a la Sala de Graus de la Facultat, i una de tarda a les 15.50 h a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.

En la sessió matinal de la conferència s’inaugurarà l’exposició virtual i la bibliogràfica, a càrrec de Tomàs Fabregat, cap de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. A l’acte participaran dos professors de la Facultat, Josep M. Figueres que parlarà sobre “Ariel, revista literària i clandestina” i Amanda Teres sobre “Estimats amics (1942-1943), de Maurici Serrahima”.

El col·loqui continuarà amb la sessió de tarda que serà presentada per Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d'Estudis Històrics (SCEH). En aquesta segona part, intervindrà Daniel Casals, professor de la UAB, que comentarà “La transmissió de la normativa lingüística per mitjà de la premsa clandestina”.

L’eliminació de la llibertat d’expressió és el que porta a l’aparició de la premsa clandestina, una eina per combatre la censura, a través d’aquest col·loqui s’exposaran alguns dels episodis d’aquesta lluita per la llibertat. L’exposició de la mostra ha estat possible gràcies a la feina del personal de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, juntament amb professorat i estudiants col·laboradors.

Doble exposició a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Per acompanyar la jornada Premsa clandestina. Col·loqui internacional. Llengua, cultura, comunicació (Facultat de Ciències de la Comunicació UAB i Institut d’Estudis Catalans, 11 de desembre de 2019), la Biblioteca presenta dues exposicions, una presencial i una virtual, amb una mostra de capçaleres clandestines que es van publicar a Catalunya o a l’exili durant el període 1939-1975, a més de bibliografia sobre el tema.

Bona part dels documents exposats es conserven al CEDOC, Centre Documental de la Comunicació UAB. La selecció vol ser representativa de l’àmplia varietat de publicacions que van sorgir malgrat la repressió i la persecució de qualsevol activitat contrària al règim o que simplement el qüestionés. Per això s’han inclòs revistes en català i revistes en castellà, revistes de caire polític i social i revistes culturals, butlletins escrits a mà o mecanografiats en condicions precàries i publicacions d’alt nivell artístic i intel·lectual. El seu denominador comú és, d’una banda, la voluntat de mantenir i defensar uns valors i, de l’altra, l’extrema dificultat per publicar-se i distribuir-se de manera contínua.

Visiteu l’exposició virtual al seu web.