GRUP DE RECERCA EN HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA DE L'ÈPOCA CONTEMPORÀNIA (GRHILCEC)

El Grup de Recerca en Història de la Llengua Catalana de l'Època Contemporània (GRHILCEC) de la Universitat Autònoma de Barcelona té com a objectiu l'estudi de la llengua catalana, des del punt de vista extern i intern, des del 1833 data d'inici de la Renaixença fins a l'actualitat, als territoris que conformen el domini lingüístic català: Catalunya Nord, Principat d'Andorra, Principat de Catalunya, País Valencià, Aragó, catalanòfon, Illes Balears i l'Alguer.

OBJECTIUS

Línies de recerca projectades

Diccionari Alart

Continuació de l'estudi i l'edició de l'Essai de dictionnaire historique de la langue catalane, de Julià Bernat Alart, sobre el qual ja s'han publicat tres treballs.

Franquisme

Hi ha iniciats estudis sobre episodis de resistència lingüística del català per part d'institucions, com Òmnium Cultural, i per part de mitjans de comunicació (ràdio i premsa), com a continuació dels ja publicats pels membres del projecte

Transició

Pel que fa a la transició, es projecten estudis sobre episodis de recuperació del català per a l'àmbit públic.

Època democràtica

De l'època democràtica, els investigadors continuaran l'estudi dels models de llengua que tenen una alta incidència social, com els que planifiquen i difonen els mitjans de comunicació de massa.

Llengua estàndard

També serà objecte d'estudi el procés d'estandardització de la llengua catalana iniciat a principi del segle XX.

Per dur a terme les recerques projectades, la intenció dels membres del grup és acudir a convocatòries per obtenir fonts de finançament. Així mateix, es pretén establir lligams de col·laboració entre la universitat i el sector professional amb el foment de convenis que facilitin, d'una banda, l'accés dels investigadors als objectes d'estudi i, de l'altra, la transferència a la societat del coneixement de la història contemporània de la llengua catalana que s'obtingui com a fruit de la recerca duta a terme.

MEMBRES

Investigadors del grup

Daniel Casals

Daniel Casals. Professor al departament de Filologia Catalana de la UAB

Daniel Casals

Daniel Casals i Martorell és doctor amb premi extraordinari en Filologia Catalana (UAB, 2006) i llicenciat en Filologia Catalana (UB, 1997), Lingüística (UB, 2001) i Periodisme (UPF, 2003) i Màster en Direcció i Organització d’Empreses (UPC, 1999).

Mar Massanell

Mar Massanell. Professora al Departament de Filologia Catalana de la UAB

Mar Massanell

Mar Massanell i Messalles és doctora amb premi extraordinari en Filologia Catalana. Exerceix de professora al Departament de Filologia Catalana de la UAB. Els seus àmbits de recerca i de docència són la lingüística diacrònica, la geolingüística i la llengua estàndard.

Josep M. Figueres

Josep M. Figueres. Professor d'Història del Periodisme a la UAB

Josep M. Figueres

Josep M. Figueres Artigues és historiador, professor titular d’història del periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat sobre història del periodisme català Diari Català i sobre el catalanisme polític sumaris dels consells de guerra de Prat de la Riba i de Lluís Companys.

Amanda Ulldemolins

Amanda Ulldemolins està preparant la seva tesi doctoral en Filologia Catalana a la UAB

Amanda Ulldemolins

Amanda Ulldemolins (Alcanar, 1991) va presentar 'El model d'estàndard occidental al Telenotícies de TV3' com a treball de final de màster.
Actualment està ultimant la presentació de la seva tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona.

ACTIVITATS

Últimes activitats realitzades

Presentació del llibre "Allò que el corrector no s'endugué"

Aquest llibre té com a objectiu ajudar a trobar i solucionar errades lingüístiques que els correctors ortogràfics i gramaticals en línia no poden detectar.

II Jornada sobre la divulgació de la llengua

El divendres 15 de desembre de 2017 va tenir lloc a l'Institut d'Estudis Catalans la II Jornada sobre la Divulgació de la normativa lingüística als mitjans de comunicació.

Jornada Armand Blanch, figura clau del radioteatre català

Armand Blanch Ripoll, pioner del radioteatre en català, va ser director del Quadre escènic de Ràdio Barcelona des dels anys quaranta fins als vuitanta del segle xx.

Contacta amb nosaltres

Si vols obtenir més informació del nostre grup, pots trucar-nos o escriure'ns un missatge: et contestarem tan aviat com puguem

Adreça

Edifici B, Facultat de Filosofia i Lletres, UAB
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
93 5811368
daniel.casals@uab.cat